Zawody rzemieślnicze
Lista zawodów rzemieślniczych naszej izby

Cukiernik

Bardzo popularny zawód rzemieślniczy.

Polscy cukiernicy zaliczani są do czołówki europejskiej, jeśli chodzi o ofertę przygotowanych produktów, jak i jakość wykonania wyrobów. Cukiernicy to artyści w swoim fachu. Podstawowym zadaniem cukiernika jest  wyprodukowanie wszelkich wyrobów cukierniczych.

Cukiernik odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji w tym zawodzie nauczysz się:

  •  oceniać jakość i przydatność surowców (mąki, cukru, tłuszczów, jaj itd.);
  • dobierać surowce i pro-dukty do sporządzenia wyrobów cukierniczych i ciastkarskich;
  • dobierać surowce i  do-datki do produkowanych kremów, syropów, pomad, glazur, mas,  galaretek i wyrobów owocowych;
  • wytwarzać półprodukty i produkty ciastkarskie oraz produkty cukiernicze;
  • wytwarzać elementy dekoracyjne wyrobów cukierniczych;
  • mieszać, formować, wypiekać, nadziewać wyroby cukiernicze i ciastkarskie;
  • przekładać, napełniać pół-produktami i oblewać wyroby z ciast;
  • dekorować i porcjować produkty;
  • przygotowywać nadzienia np. kremy, marmolady;
  • obsługiwać maszyny i urządzenia;
  • kontrolować, konserwować i  oceniać sprawność techniczno-technologiczną maszyn i urządzeń ciastkarskich.

To zawód dla ciebie, jeśli: masz wyczucie  kolorów i smaku, wrażliwość węchową i dotykową. Jesteś sprawny i wytrzymały fizycznie. Masz sprawne ręce i jesteś dokładny.