Piekarz
Podobnie jak w przypadku zawodu cukiernika, piekarz jest jednym z najpopularniejszych zawodów rzemieślniczych w Polsce. Uważany jest za zawód z przyszłością, ze względu na ciągłe wprowadzanie nowych technologii.
Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta w tym zawodzie nauczysz się:
- przygotowywać ciasta zgodnie z recepturą, prowadzić ich fermentację z zachowaniem parametrów technologicznych;
- dzielić i kształtować ręcznie lub mechanicznie ciasta na kęsy;
- wypiekać ciasta w różnych typach pieców piekarskich;
- obsługiwać maszyny urządzenia, piece oraz aparaturę kontrolno-pomiarową;
- dokonywać oceny organoleptycznej polegającej na ocenie surowców, a następnie wszystkich faz fermentacji ciasta oraz gotowego pieczywa.
To zawód dla ciebie, jeśli: jesteś sprawny fizycznie oraz sprawny sensomotorycznie – masz sprawny wzrok, rozróżniasz barwy, posiadasz czucie smakowe i dotykowe oraz dobre powonienie oraz masz sprawne ręce i palce.
Czas nauki: 3 lata.